side-area-logo

Αξιοθέατα

Τι θα δείτε

Στο χώρο του παλαιού σχολείου, που βρίσκεται έξω από τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο του χωριού. Το λαογραφικό μουσείο δημιουργήθηκε το 2004 με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Φαλαισιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος». Στο μουσείο εκτίθενται περίπου 200 αντικείμενα παραδοσιακού βίου, αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, υφαντικής, ενδυμασίες, κεντήματα, οικιακά σκεύη καθώς και φωτογραφικό αρχείο. Ανάμεσα στα αντικείμενα ξεχωρίζουν ο παραδοσιακός αργαλειός και ένα Ευαγγέλιο που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, στο χώρο που βρίσκεται το σημερινό πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας, χτίστηκε το 1988, δωρεά του Συλλόγου των απανταχού Φαλαισιωτών « Ο Άγιος Νικόλαος», ηρώο «εις μνήμην των υπέρ πατρίδος θυσιασθέντων και αγωνισθέντων τέκνων του χωριού Φαλαισίας».

Image
Εκκλησίες και εξωκλήσια του χωριού
Η Εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Νικολάου πολιούχου και προστάτη του χωριού που τιμάται και εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου. Η εκκλησία χτίστηκε το 1925, με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού αλλά και με τη συνδρομή των συμπατριωτών μας από την Αμερική.

Στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού χωριού Φαλαισία, υπάρχουν και αρκετά εξωκλήσια, γεγονός που φανερώνει το ανεπτυγμένο θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Τα εξωκλήσια αυτά αποτελούν ως επί το πλείστον ατομικές ιδιοκτησίες. Αυτά που σήμερα βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση είναι:

– Το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας : έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι στα νεότερα χρόνια αποτελούσε τη Μητρόπολη και την κύρια εκκλησία της ‘Παλαιάς Φαλαισίας’. Η εκκλησία γιορτάζει την Πεντηκοστή ημέρα μετά το Πάσχα.

-Το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στο δρόμο Λεονταρίου – Πετρίνας και λειτουργεί την ημέρα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου.

– Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στη θέση ‘Αμπέλια’ και κάθε χρόνο τελείται θεία λειτουργία την ημέρα εορτασμού του Προφήτη στις 20 Ιουλίου. – Το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, απέναντι από την Αγία Τριάδα.

– Το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στη θέση ‘Καμαρίτσα’ και εορτάζει την 9η Μαΐου. Πλησίον του συγκεκριμένου εξωκλησιού υπάρχει σπήλαιο που ονομάζεται ‘Ασκηταριό’ ή ‘Σκηταριό’, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες ζούσε κάποτε ένας Μοναχός- Ασκητής. Σώζεται μία εικόνα και ένα καντήλι με λίγο λάδι.

– Το εξωκλήσι του Αγίου Μηνά , που εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.

Image
Διαδρομές
Με κέντρο εξόρμησης τη Φαλαισία μπορεί κανείς να επισκεφτεί την Ιερά Μονή της Παναγίας Μπούρα που απέχει 4χλμ από το χωριό μας και βρίσκεται στο δρόμο Λεονταρίου- Πετρίνας. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει την Απόδοσή της στις 23 Αυγούστου, ενώ το όνομά της προέρχεται από την παλαιά ονομασία του χωριού μας «Μπούρα» . Στον ίδιο δρόμο, μετά από το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ανάσα δροσιάς για τον επισκέπτη αποτελεί η παραδοσιακή, πέτρινη βρύση «Ξερόβρυση».

Ανηφορίζοντας την πλαγιά του Ταϋγέτου και με καλό ασφαλτόδρομο, φθάνει κάποιος στη Μονή Αμπελακίου. Συνεχίζοντας τη διαδρομή, σε μία κατάφυτη περιοχή που δεσπόζουν έλατα, ο επισκέπτης οδηγείται στην ιστορική μονή της Ρεκίτσας και στο τουριστικό περίπτερο του Ταϋγέτου.